teoria forum
  szukaj w serwisie:
  szukaj na forum ( zaawansowane):

Wydarzenie ... już wkrótce

Twój profil? tak, całkowicie własny:)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: rakiety
PostWysłany: 11.07.10 16:58 
Zmienna wolna
Zmienna wolna

Mam problem z jednym zadaniem:
Dany jest kwadrat o boku . W każdym wierzchołku kwadratu znajduje się rakieta, która ma za zadanie zniszczyć kolejną rakietę, znajdującą się w sąsiednim wierzchołku. Wszystkie rakiety uruchomiono jednocześnie, nadając im prędkość początkową .
Rakiety poruszają się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Po jakim czasie wszystkie rakiety unicestwią się w środku danego kwadratu. Wymiary rakiet pomijamy.

We wskazówkach mam podane, że należy rozwiązać równanie różniczkowe.

Proszę o pomoc :|

Temat postu: Re: rakiety
PostWysłany: 13.07.10 0:50 
Pierścień lokalny
Pierścień lokalny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ostrów Wlkp.

O ile się nie mylę to odpowiedź będzie tak banalna jak zwykłe . Załóżmy, że rakieta A celuje w rakietę B. Jak tylko rakieta B się poruszy to rakieta A poprawia swój kurs tak, aby celować znowu w rakietę B. Dzięki wektor prędkości rakiety B będzie zawsze pod kątem do wektora prędkości rakiety A. W ten sposób rakieta B nigdy się nie oddala ani nie przybliża do rakiety A. Ich początkowy dystans wynosił więc sumaryczny dystans (po krzywej do środka kwadratu) też będzie wynosił . Stąd proste i dość zaskakujące rozwiązanie:

Mam nadzieję, że pomogłem :)

PostWysłany: 13.07.10 6:41 
Zmienna wolna
Zmienna wolna

Wszystko byłoby ok, tyle tylko, że kwadrat ma cztery boki, więc rakiet jest również cztery.
Rakieta A celuje w rakietę B, rakieta B w rakietę C, rakieta C w rakietę D, a rakieta D w rakietę A.
:|
Bungi napisał(a):
W ten sposób rakieta B nigdy się nie oddala ani nie przybliża do rakiety A.

Jeżeli odległość między nimi się nie zmienia, to jakim cudem one się zderzą po czasie ???? :wink:

PostWysłany: 13.07.10 11:14 
Pierścień lokalny
Pierścień lokalny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ostrów Wlkp.

To nie jest tak, że odległość między nimi się nie zmienia, źle to ująłem. Wektor prędkości rakiety B nie zmienia odległości pomiędzy rakietą B i rakietą A. W ten sposób zmiana odległości między tymi rakietami jest powodowana tylko ruchem rakiety A w stronę rakiety B. Rakieta B nie ucieka przed rakietą A, zakrzywia tylko tor ruchu.

Co do ilości rakiet - rozumowanie będzie zachodziło analogicznie. B nie ucieka przed A, C nie ucieka przed B, D nie ucieka przed C i A nie ucieka przed D. Odległość początkowa między każdą parą rakiet to i czas na jej pokonanie to , mimo, że tor nie jest odcinkiem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

Szukaj:
Skocz do:  
[Regulamin Forum ] [Poradnik LaTeX ]